Selasa, 02 September 2014
Gulai nenas adalah lauk yang sering mak ita sediakan masa ita kecik-kecik dulu.
Mak kata lauk ni senang aje nak masak dia.. tak payah nak tumis-tumis.. boh aje semua dalam periuk, bila dah didih dah boleh di makan..
Kata mak lagi gulai nenas ni kalau nak masak sedap dengan ikan tamban.. ikan selar kuning atau ikan cermin yang kecik-kecik tu..
Bermakna lauk ni sesuai untuk ikan yang kecik-kecik aje lah kan.. ikan besar tu tak berapa sedap kata mak lagi..
Tapi hari ni ita masak guna ikan bawal yang kecik ni..
Hanya ikan ini aje yang ada dalam peti ais.. tekak pula terasa nak makan gulai nenas.. Nenas yang buat rojak hari tu ada lagi berbaki.. tu yang makin bergelora rasa nak masak gulai nenas.
Bila ita mula-mula masak gulai nenas, suami ita sedikit terkejut.. dia kata macam mana ita boleh masak gulai nenas.. katanya gulai nenas juga sering di sediakan oleh atuk dan emaknya.. Masakkan Kelantan ni katanya..
Aii... ya ke..?
Ala kita kan serumpun.. pasti sedikit sebanyak adalah menu dan hidangan yang sama..
Tapi mungkin yang Kelantan punya tu lain lah sikit kan.. yang ni versi orang Pontian Johor..
GULAI NENAS
1 biji nenas sederhana besar ~ buang kulit dan empulur tengah potong kecil
3 ekor ikan bawal kecil ~ ikan yang sedap ikan tamban, ikan selar kuning atau ikan cermin
10 tangkai cili merah ~ di kisar
7 biji bawang merah ~ di kisar
3 ulas bawang putih ~ di kisar
1 inc belacan ~ dikisar
1 inc halia ~ dikisar
1 inc kunyit hidup ~ di kisar
1 inc lengkuas ~ dikisar
3 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
Masak lauk ni senang aje..
Mula-mula kita kisar semua bahan yang perlu di kisar
Kemudian masukkan ke dalam periuk
Masukkan nenas yang telah di potong
Tambahkan air
Kemudian rebus hingga didih dan nenas layur
Masukkan ikan dan asam keping
Biar ia merenih
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Rasanya kena ada rasa masam-masam manis
Dah pun siap gulai nenas..
Enak di makan bersama nasi hangat dan ikan goreng
Tak payah lauk lain lagi dah...
Bismillah....
Gulai Nenas
Gulai nenas adalah lauk yang sering mak ita sediakan masa ita kecik-kecik dulu.
Mak kata lauk ni senang aje nak masak dia.. tak payah nak tumis-tumis.. boh aje semua dalam periuk, bila dah didih dah boleh di makan..
Kata mak lagi gulai nenas ni kalau nak masak sedap dengan ikan tamban.. ikan selar kuning atau ikan cermin yang kecik-kecik tu..
Bermakna lauk ni sesuai untuk ikan yang kecik-kecik aje lah kan.. ikan besar tu tak berapa sedap kata mak lagi..
Tapi hari ni ita masak guna ikan bawal yang kecik ni..
Hanya ikan ini aje yang ada dalam peti ais.. tekak pula terasa nak makan gulai nenas.. Nenas yang buat rojak hari tu ada lagi berbaki.. tu yang makin bergelora rasa nak masak gulai nenas.
Bila ita mula-mula masak gulai nenas, suami ita sedikit terkejut.. dia kata macam mana ita boleh masak gulai nenas.. katanya gulai nenas juga sering di sediakan oleh atuk dan emaknya.. Masakkan Kelantan ni katanya..
Aii... ya ke..?
Ala kita kan serumpun.. pasti sedikit sebanyak adalah menu dan hidangan yang sama..
Tapi mungkin yang Kelantan punya tu lain lah sikit kan.. yang ni versi orang Pontian Johor..
GULAI NENAS
1 biji nenas sederhana besar ~ buang kulit dan empulur tengah potong kecil
3 ekor ikan bawal kecil ~ ikan yang sedap ikan tamban, ikan selar kuning atau ikan cermin
10 tangkai cili merah ~ di kisar
7 biji bawang merah ~ di kisar
3 ulas bawang putih ~ di kisar
1 inc belacan ~ dikisar
1 inc halia ~ dikisar
1 inc kunyit hidup ~ di kisar
1 inc lengkuas ~ dikisar
3 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
Masak lauk ni senang aje..
Mula-mula kita kisar semua bahan yang perlu di kisar
Kemudian masukkan ke dalam periuk
Masukkan nenas yang telah di potong
Tambahkan air
Kemudian rebus hingga didih dan nenas layur
Masukkan ikan dan asam keping
Biar ia merenih
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Rasanya kena ada rasa masam-masam manis
Dah pun siap gulai nenas..
Enak di makan bersama nasi hangat dan ikan goreng
Tak payah lauk lain lagi dah...
Bismillah....
Tags :
BUAH-BUAHAN,
IKAN