Jumat, 05 September 2014
Kek Gula Hangus.. Kek Sarang Semut.. Kek Sarang Lebah adalah kek yang sama.. yang membuatkan hidup ita tak keruan...
Ita cukup mengemari kek yang satu ini.. tapi banyak kali ita cuba buat tak pernah yang menjadi..
Setiap kali kawan-kawan post gambar kek gula hangus masing-masing, ita seakan menjeruk rasa.. Kenapalah.. saya punya tak jadi.. jadi.. bukan nak nampak sarang lebah... sarang semut.. sarang anai-anai pun tak muncul.. muncul..
Namun ita tak pernah putus asa.. ita terus cuba dan mencuba.. Mana sahaja resepi kek gula hangus yang ita tak cuba.. setiap kali kawan-kawan berkongsi resepi.. ita pasti tak melepaskan peluang untuk mencuba.. tapi hasilnya selalu menghampakan.. sedih sangat...
Nasib baik ita suka kek ni.. terkulat-kulat nak menghabiskan.. telan jugak walaupun hati remuk redam.. manalah silapnya..
Ita banyak menbaca tentang kek yang satu ini.. pelbagai tips yang di kongsi untuk mendapatkan sarang semutnya.. namun semuanya tak menjadi.. di mana silapnya ita pun tak pasti..
Menurut apa yang CMG kata.. kek sarang semut ni dia perlu kenyal.. jika teksturnya seperti sponge maknanya tak menjadilah kek tersebut..
Ita pernah makan kek ini dan antara kek yang ita suka.. Kek ni rasanya memang kenyal.. warnanya agak gelap dan warna gelapnya tu macam hitam keemasan yang membuka selera dan tak berkelip memandang..
Jaluran halus yang menjalar lubang-lubang kecil seakan sarang semut yang membuatkan lekat namanya di gelar kek sarang semut.. itulah yang membuatkan semua ingin mencuba..
Ita kalau makan kek ni.. ita suka gigit sikit-sikit sebab ita cukup suka melihat corak semutnya.. Teringat dulu masa mak kata nama kek ni kek sarang semut.. ita sibuk mencari kalau ada semut di dalam lubangnya.. takut juga nak makan.. maklumlah semutkan...? kata orang kalau makan semut nanti otak kita bengap 44 hari.. hahah.. gelak aje emak bila ita sibuk mencari semut dalam lubang kek tu..
Kemarin.. ita nampak Kak Nor buat kek ni.. sekali lagi hati ita berbunga ceria.. cantiknya corak kek itu... Seperti biasa ita akan baca setiap apa yang di catat.. dan komen daripada pembaca.. ita nak tahu ada tak apa-apa tips bagi membantu ita mendapatkan hasil yang sama..
Resepi kali ini kak Nor cuba resepi dari Cida ita dah berapa kali mencuba resepi yang sama.. tapi tak tahulah mungkin nasib belum menyebelahi ita untuk dapatkan hasil yang cantik! Akhirnya ita terbaca yang kak Nor kata biasanya dia menggunakan resepi arwah ibunya.. Ita terus lihat resepi dari arwah Ibu kak Nor dan terus salin.. Ita harap kali ini menjadi..
Sepanjang ita mengadun.. mulut ita tak berhenti berkumat kamit membaca doa.. Ya Allah jadikanlah kek ku kali ini.. Tolong lah Ya Allah..
Ita ikut semua arahan.. Telur jangan di pukul... kacau hingga cair sahaja..
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Ita peram 5 jam.. kalau tak jadi jugak ita tak nak lagi buat kek ni.... bisik ita dalam hati..
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.
Ita cuba untuk patuhi setiap arahan.. supaya ita tak hampa lagi..
Kek Gula Hangus akhirnya......
Kek Gula Hangus.. Kek Sarang Semut.. Kek Sarang Lebah adalah kek yang sama.. yang membuatkan hidup ita tak keruan...
Ita cukup mengemari kek yang satu ini.. tapi banyak kali ita cuba buat tak pernah yang menjadi..
Setiap kali kawan-kawan post gambar kek gula hangus masing-masing, ita seakan menjeruk rasa.. Kenapalah.. saya punya tak jadi.. jadi.. bukan nak nampak sarang lebah... sarang semut.. sarang anai-anai pun tak muncul.. muncul..
Namun ita tak pernah putus asa.. ita terus cuba dan mencuba.. Mana sahaja resepi kek gula hangus yang ita tak cuba.. setiap kali kawan-kawan berkongsi resepi.. ita pasti tak melepaskan peluang untuk mencuba.. tapi hasilnya selalu menghampakan.. sedih sangat...
Nasib baik ita suka kek ni.. terkulat-kulat nak menghabiskan.. telan jugak walaupun hati remuk redam.. manalah silapnya..
Ita banyak menbaca tentang kek yang satu ini.. pelbagai tips yang di kongsi untuk mendapatkan sarang semutnya.. namun semuanya tak menjadi.. di mana silapnya ita pun tak pasti..
Menurut apa yang CMG kata.. kek sarang semut ni dia perlu kenyal.. jika teksturnya seperti sponge maknanya tak menjadilah kek tersebut..
Ita pernah makan kek ini dan antara kek yang ita suka.. Kek ni rasanya memang kenyal.. warnanya agak gelap dan warna gelapnya tu macam hitam keemasan yang membuka selera dan tak berkelip memandang..
Jaluran halus yang menjalar lubang-lubang kecil seakan sarang semut yang membuatkan lekat namanya di gelar kek sarang semut.. itulah yang membuatkan semua ingin mencuba..
Ita kalau makan kek ni.. ita suka gigit sikit-sikit sebab ita cukup suka melihat corak semutnya.. Teringat dulu masa mak kata nama kek ni kek sarang semut.. ita sibuk mencari kalau ada semut di dalam lubangnya.. takut juga nak makan.. maklumlah semutkan...? kata orang kalau makan semut nanti otak kita bengap 44 hari.. hahah.. gelak aje emak bila ita sibuk mencari semut dalam lubang kek tu..
Kemarin.. ita nampak Kak Nor buat kek ni.. sekali lagi hati ita berbunga ceria.. cantiknya corak kek itu... Seperti biasa ita akan baca setiap apa yang di catat.. dan komen daripada pembaca.. ita nak tahu ada tak apa-apa tips bagi membantu ita mendapatkan hasil yang sama..
Resepi kali ini kak Nor cuba resepi dari Cida ita dah berapa kali mencuba resepi yang sama.. tapi tak tahulah mungkin nasib belum menyebelahi ita untuk dapatkan hasil yang cantik! Akhirnya ita terbaca yang kak Nor kata biasanya dia menggunakan resepi arwah ibunya.. Ita terus lihat resepi dari arwah Ibu kak Nor dan terus salin.. Ita harap kali ini menjadi..
Sepanjang ita mengadun.. mulut ita tak berhenti berkumat kamit membaca doa.. Ya Allah jadikanlah kek ku kali ini.. Tolong lah Ya Allah..
Ita ikut semua arahan.. Telur jangan di pukul... kacau hingga cair sahaja..
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Ita peram 5 jam.. kalau tak jadi jugak ita tak nak lagi buat kek ni.... bisik ita dalam hati..
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.
Ita cuba untuk patuhi setiap arahan.. supaya ita tak hampa lagi..
Tags :
KEK