Kebiasannya hidangan yang simple lah yang menjadi kesukaan kami sekeluarga. Janji ada ikan goreng dan sambal belacan pasti makan tengahari kami cukup menyelerakan.
Ita cukup suka makan tauhu, suami pula sukan sayur taugeh. Jadi ita gabungkan sayur taugeh dan tauhu di dalam satu hidangan.. supaya tak ada yang merungut nanti..
Selain lauk ini ita juga sediakan sambal pelam, ikan goreng dan asam pedas..
Wallaaaa.... menu yang dah cukup lengkap rasanya yang membuatkan lepas makan aje tersandar kekenyangan...
Biasanya inilah menu masakan orang Johor, ada sayur.. ikan goreng.. sambal belacan dan asam pedas... mak mertua lalu tak pandang weiii....
MASAK LEMAK TAUGEH DAN TAUHU
3 keping tauhu ~ potong dadu besar
300 gm taugeh ~ buang akarnya
50 gm daun kucai atau daun sup dan daun bawang
4 ulas bawang merah ~ di tumbuk
2 ulas bawang putih ~ di tumbuk
50 gm ikan bilis ~ rendam lembut dan tumbuk
300 ml santan
300 ml air
garam secukup rasa
Cili merah ~ di hiris
Panaskan minyak dan tumis bahan yang di tumbuk hingga harum dan terbit minyak
Tambahkan air dan santan
Masukkan tauhu dan biarkan ia merenih
Perasakan dengan garam
Akhir sekali masukkan taugeh, daun kucai dan lada merah
Kacau sebentar dan terus tutup api supaya taugeh tidak terlalu lecuh
Sedia di hidangkan bersama nasi panas, ikan goren dan sambal belacan.
Menu yang ringkas untuk hidangan makan tengahari