Selasa, 30 September 2014
Seperti yang di janjikan, ita akan kongsikan resepi kuih Nona Manis. Tapi ita minta maaf sebab ita tak sempat buat step by step sebab ita buat lewat malam.
Tapi jangan bimbang.. jangan risau kerana kuih ini cukup mudah cara penyediaannya. Ita rasa semua pon boleh cuba!
Ita berkenan dengan kuih ini yang sudah menular ke popularannya. Kuih ini berasal dari Indonesia, dan baru sahaja menerjah ke pasaran tempatan. Oleh kerana masyarakat kita di Asia yang serumpun kebanyakkan kuih muih kita tak banyak bezanya. Kalau ada pun dari segi nama atau sebutan yang mengikut lorat daerah masing-masing.
Resepi kuih ini hasil perkongsian sahabat maya ita, Hesti's yang bermaustautin di Indonesia. Seorang ibu muda yang cukup suka memasak dan merakamkan gambar. Kalau singgah blog beliau pasti teruja melihat keenakan masakan yang di kongsikan.
Dah lama berhajat nak mencuba kuih ini tapi sering terlupa.. bila nampak rakan-rakan maya berkongsi kuih mereka baru ita teringatkan kuih yang satu ini.
Kuih ni rasanya sangat sedap sesedap namanya.. Kejadiannya juga sangat cantik mata memandang. Kuih ni kalau kita lihat pada resepinya kita sudah dapat mengagak, bagaimanakah rasanya. Ianya seakan kuih tepung pelita cuma bezanya tepung pelita terlalu lembik dan lembut hingga terpaksa di makan di dalam bekas. Kuih ni pula yang bahagian luar hijau tu rasanya seakan kuih kasui, kenyal-kenyal lembut. Yang putih santan tu sama lah rasanya seperti kuih tepung pelita yang bahagian santan juga.. lemak-lemak masin.
Kalau nak tengok resepi asal boleh intai di blog Hesti's. Resepi yang ita kongsikan ini ita dah kurangkan sukatan kepada 1/2 daripada adunan asal. Cukuplah untuk ita buat minum petang kami 3 beranak. Ita juga olah sedikit sukatan supaya rasanya mengikut citarasa tekak kita anak tempatan. Ada bahan yang tiada di sini dan di gantikan dengan bahan lain..
Terima kasih kepada Hesti di atas perkongsian resepi yang enak bangat.. ini. Anak dan suami ita cukup sukakan kuih ini hingga berketul-ketul di makan tanpa jemu..
Bagi yang dah mula mengences tu... lepas ni boleh cuba ya..
NONA MANIS
Resepi asal milik : Warisan Mama
Rujukan : Hesti's
Resepi yang ita kongsikan ini ita buat 1/2 adunan sahaja. Ita juga ada olah beberapa bahagian sesuai citarasa ita. 1/2 bahagian ini dapat anggaran 25 ketul jika guna acuan lompang yang kecil.
Bahan A
1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan ita guna santan KARA ~ campur air sikit jadikan 1 cawan
1 cawan tepung gandum
Pukul telur hingga kembang.
Ita masukkan telur dalam blender sahaja dan putar
Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
Tuangkan atau campurkan dengan telur dan pukul atau kacau rata.
Bila dah siap ketepikan
Bahan B
1/2 cawan santan pekat ~ ita guna KARA
1/2 cawan air pandan ~ ambil 5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple
sedikit emalco pandan (optional)
Ambil 5 helai daun pandan yang sederhana besar dan kisar dalam blender bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
Satukan air pandan dan santan
Kemudan campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam, emulco pandan ( optional ) dan sedikit pewarna hijau apple jika warna hijau pandan kurang menyerlah.
Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil
Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat
* Satukan Adunan bahan A dan juga adunan bahan B
Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih
Bahan C
1 cawan santan pekat ~ ita guna 1 kotak santan KARA campur sedikit air untuk dapatkan 1 cawan
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula ~ yang ni ita tak letak
1/2 sudu teh garam
Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat
Tunggu dia suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )
Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
Sediakan acuan lompang yang kecil, oleskan acuan lompang dengan minyak jagung.
Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan acuan lompang
Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh cawan lompang
Susun dalam kukusan
Kukus selama 7 ~ 10 minit
Angkat dan biarkan sejuk sebelum di kluarkan
Sedia di hidangkan untuk minum petang anda.
Sedap tau! dia tak manis sangat secukup rasa dengan lemak manisnya.. cuba lah...
Minum petang dengan kuih Nona Manis yang enak bangat!
Seperti yang di janjikan, ita akan kongsikan resepi kuih Nona Manis. Tapi ita minta maaf sebab ita tak sempat buat step by step sebab ita buat lewat malam.
Tapi jangan bimbang.. jangan risau kerana kuih ini cukup mudah cara penyediaannya. Ita rasa semua pon boleh cuba!
Ita berkenan dengan kuih ini yang sudah menular ke popularannya. Kuih ini berasal dari Indonesia, dan baru sahaja menerjah ke pasaran tempatan. Oleh kerana masyarakat kita di Asia yang serumpun kebanyakkan kuih muih kita tak banyak bezanya. Kalau ada pun dari segi nama atau sebutan yang mengikut lorat daerah masing-masing.
Resepi kuih ini hasil perkongsian sahabat maya ita, Hesti's yang bermaustautin di Indonesia. Seorang ibu muda yang cukup suka memasak dan merakamkan gambar. Kalau singgah blog beliau pasti teruja melihat keenakan masakan yang di kongsikan.
Dah lama berhajat nak mencuba kuih ini tapi sering terlupa.. bila nampak rakan-rakan maya berkongsi kuih mereka baru ita teringatkan kuih yang satu ini.
Kuih ni rasanya sangat sedap sesedap namanya.. Kejadiannya juga sangat cantik mata memandang. Kuih ni kalau kita lihat pada resepinya kita sudah dapat mengagak, bagaimanakah rasanya. Ianya seakan kuih tepung pelita cuma bezanya tepung pelita terlalu lembik dan lembut hingga terpaksa di makan di dalam bekas. Kuih ni pula yang bahagian luar hijau tu rasanya seakan kuih kasui, kenyal-kenyal lembut. Yang putih santan tu sama lah rasanya seperti kuih tepung pelita yang bahagian santan juga.. lemak-lemak masin.
Kalau nak tengok resepi asal boleh intai di blog Hesti's. Resepi yang ita kongsikan ini ita dah kurangkan sukatan kepada 1/2 daripada adunan asal. Cukuplah untuk ita buat minum petang kami 3 beranak. Ita juga olah sedikit sukatan supaya rasanya mengikut citarasa tekak kita anak tempatan. Ada bahan yang tiada di sini dan di gantikan dengan bahan lain..
Terima kasih kepada Hesti di atas perkongsian resepi yang enak bangat.. ini. Anak dan suami ita cukup sukakan kuih ini hingga berketul-ketul di makan tanpa jemu..
Bagi yang dah mula mengences tu... lepas ni boleh cuba ya..
NONA MANIS
Resepi asal milik : Warisan Mama
Rujukan : Hesti's
Resepi yang ita kongsikan ini ita buat 1/2 adunan sahaja. Ita juga ada olah beberapa bahagian sesuai citarasa ita. 1/2 bahagian ini dapat anggaran 25 ketul jika guna acuan lompang yang kecil.
Bahan A
1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan ita guna santan KARA ~ campur air sikit jadikan 1 cawan
1 cawan tepung gandum
Pukul telur hingga kembang.
Ita masukkan telur dalam blender sahaja dan putar
Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
Tuangkan atau campurkan dengan telur dan pukul atau kacau rata.
Bila dah siap ketepikan
Bahan B
1/2 cawan santan pekat ~ ita guna KARA
1/2 cawan air pandan ~ ambil 5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple
sedikit emalco pandan (optional)
Ambil 5 helai daun pandan yang sederhana besar dan kisar dalam blender bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
Satukan air pandan dan santan
Kemudan campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam, emulco pandan ( optional ) dan sedikit pewarna hijau apple jika warna hijau pandan kurang menyerlah.
Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil
Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat
* Satukan Adunan bahan A dan juga adunan bahan B
Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih
Bahan C
1 cawan santan pekat ~ ita guna 1 kotak santan KARA campur sedikit air untuk dapatkan 1 cawan
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula ~ yang ni ita tak letak
1/2 sudu teh garam
Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat
Tunggu dia suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )
Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
Sediakan acuan lompang yang kecil, oleskan acuan lompang dengan minyak jagung.
Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan acuan lompang
Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh cawan lompang
Susun dalam kukusan
Kukus selama 7 ~ 10 minit
Angkat dan biarkan sejuk sebelum di kluarkan
Sedia di hidangkan untuk minum petang anda.
Sedap tau! dia tak manis sangat secukup rasa dengan lemak manisnya.. cuba lah...
Tags :
KUIH-MUIH