Aneka Resep Masakan Paling Lengkap Seluruh Dunia

Rabu, 03 September 2014

Nasi Air sedap rupanya nasi air ni..




Ini lah akibatnya kalau asyik dok mengadap drama di kaca TV.
Bila nampak orang masak ni.. mak esok masak tuuuuu...
Bila oarang masak tu.. mak esok masak niiii....
Dalili... Dalili..




Hari ini ita masak nasi air.. Ini semua gara-gara menonton drama Nasi Air di kaca TV kemarin
Macam sedap aje mak.. terliur kita..
Esok balik Kelantan kita carilah..
Ala.. bilalah mak nak balik kampung ayah.. nampak air liur kita dah menitik-nitik ni..
Dia kalau nak... macam tu lah.. kalau tak di ikutkan merajuklah tu...
Ikut siapalah tu.. kuat merajuk


Heee... sebenarnya ita pun terlur jugak.. uiii.. macam sedap aje kan..
Ita cuba salin resepi.. ala.. cepat pulak dia cakap..
Apa susah-susah.. google aje...
ya tak ya jugak ek..
Mesti ada resepi ni kat tenet..

Ita mula mencari resepi nasi air
Cari punya cari akhirnya bertemu resepi yang di idamkan.. resepi di kongsikan oleh Mama Dee
Menurut Mama Dee resepi ini adalah resepi dari ibunya.. mesti sedap kan.. resepi orang lama..
Menurut Mama Dee lagi nasi air ni berbeza dari bubur nasi.. Beras untuk memasak nasi di tanak bersama air rebusan daging.. waaa.... mesti sedap ni kan..


Masa ita balik Kelantan ada juga mak mertua ita tanya.. ita nak makan nasi air tak?
Ita ni tak tau nasi air tu apa sebenarnya.. takut yang pelik-pelik karang tak boleh makan pulak..
eiishh.. ni dah tau harus ita cari bila balik Kelantan nanti..

Bahan-bahan untuk memasak nasi air ni tak lah susah sangat nak cari..
Cara penyediaannya juga tak lah rumit sangat..
Anda nak cuba?
Jom kita masuk dapur kita masak sama-sama.. Yok!



NASI AIR
Resepi Oleh : Mama Dee


Mula-mula kita rebus dahulu tulang dan daging hingga empuk. Ada yang kata daging dan tulang itu hendaklah di rebus hingga daging tu hancur paling kurang 3 jam.
Air rebusan daging ini kita larikan 4 cawan untuk menanak nasi.

Sekarang kita lihat pula bahan-bahan yang kita perlukan untuk menanak nasi


NASI

1 cawan beras
4 cawan air rebusan tulang atau daging
3 hiris halia ~ di hiris atau di ketuk
2 ulas bawang butih ~ di hiris atau di ketuk
sebatang serai ~ di ketuk
garam secukup rasa

Masukkan beras ke dalam periuk nasi
Masukkan juga serai, halia dan bawang putih
Tambahkan garam secukup rasa
Akhir sekali masukkan air rebusan tulang
Tanak nasi seperti biasa. Sukatan air perlulah banyak. Nasi air ini sedikit lembik dari nasi biasa. Kira macam bubur lah sikit.

Sekarang kita sediakan pula kuah supnya


SUP DAGING

5 cawan air rebusan tulang ~ ita masak sekali dengan tulang-tulang tadi
4 hiris ~ dihalia
2 ulas bawang putih ~ dihiris
3 ulas bawang merah ~ dihiris
2 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
5 biji cengkih ~ ita tambah
3 kuntum bunga lawang ~ ita tambah
1 bungkus sup bunjut sup
Garam dan gula secukup rasa
1 kiub daging ~ ita tambah


Proses membuat sup ini kita perlu tumis dahulu bahan-bahan hirisan dan rempah tumis di dalam kuali lain. Proses ini di panggil tumis darat.
Bila dah garing barulah kita masukkan ke dalam air rebusan daging tadi

Tips untuk mendapatkan sup yang enak. Semasa menumis bawang, serai dan halia, masukkan sekali garam dan gula.
Karamel daripada gula akan menghasilkan sup yang enak

Dah pun siap sup kita.
Sekarang kita sediakan daging goreng yang akan di makan bersama nasi air kita.
Resepi ini di kongsikan oleh seorang rakan ita. Katanya resepi dari Thailand, tapi memang sedap kalau makan dengan nasi pun sedap..


DAGING PA KA PAW

1/2 kilo daging batang pinang ~ jika tak menggunakan daging batang pinang, anda boleh ambil daging dari daging yang telah di rebus tadi.
Hiris daging keci-kecil
Ita perapkan daging dengan garam dan kunyit dahulu

20 tangkai cili padi ~ di hiris jika tak suka pedas kurangkan
2 ulas bawang putih ~ di hiris
1 inc halia ~ di hiris halus
Garam dan gula secukup rasa



Sedap tau daging ni.. ita dok meratah aje.. tengok-tengok dah sikit dah yang terhidang atas meja.. hihi
Selain daging dan kuah sup nasi air ini juga di makan bersama

Ikan bilis goreng
Daun sup dan daun bawang yang di hiris
Kobis yang di hiris
Bawanag goreng
Sedikit lada sulah
Sayur Jeruk ~ yang ni ita tak tau apa jadi ita tak letak

Ada juga yang kata Nasi Air ni sedap di makan dengan sambal pauh. Tapi ita tak buat sambal pauh tu. Kalau ada yang nak buat boleh jugalah cuba

SAMBAL PAUH

Ikan kembung di bakar dan ambil isinya
Buah pauh ( mangga muda) di racik
Cili padi ~ ditumbuk
Asam limau
garam dan gula secukup rasa

Tumbuk cili padi dengan isi ikan kembung dan mangga muda
Tambahkan garam dan gula
Perahkan asam limau

Dah pun siap...
Bagai mana pula cara nak menghidangkannya..
Jom ita tunjukkan


Cara Menghidang
Mula-mula kita sendukkan nasi lembik kita ke dalam mangkuk
Letakkan daging goreng kita tadi
Letakkan juga ikan bili yang dah di goreng
Taburkan kobis ~ ita guna kobis ungu hihi.. kobis baki Amirul buat sandwich
Taburkan juga daun sup dan daun bawang
Taburkan juga bawang goreng
Akhir sekali curahkan kuah..
Tambahkan lada sula jika suka...
wallllaaaa.... sedapnya...
Tak sabar nak makan..


wow!... tak sangka.. sedap nasi air ni..
Kebetulan ita memang suka makanan yang bersup ni.. adoiii... terasa menyesal pulak masa balik Kelantan tak pekena nasi air ni..
Lepas ni kalau balik Kelantan harus di cari Nasi Air ni..

Dalili makan bertambah-tambah.. sama berebut dengan ayahnya..
Lain kali kalau masak ita kena masak 2 cawan nasi tu.. 1 cawan tu macam tak cukup kalau nak makan bertambah.. hihi

Mak esok masak nasi air lagiiiii....

Kan saya dah kata... sedap!..



Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Nasi Air sedap rupanya nasi air ni..