Sabtu, 27 September 2014
Pisang Goreng Cheese cukup popular sekitar pertengahan tahun ini. Ianya sangat mendapat permintaan ramai hingga ada yang merebut peluang keterujaan orang ramai untuk menjadikan ianya sebagai pendapatan sampingan.
Ramai yang menceritakan dan mengambarkan betapa enak dan lazatnya bila dapat menikmati pisang goreng cheese. Bertambah enak lagi bila di makan ketika masih hangat.. pergh..!
Pisang Goreng Cheese di katakan dessert yang cukup popular di negara jiran Indonesia. Ianya di jual di jalanan dan sangat di gemari warga setempat maupun para pelancung.
Ada juga yang menyatakan resepi ini berasal dari Sabah. Tak kiralah dari mana asal usulnya, kini ia telah menjadi kegemaran rakyat Malaysia pula.
Pada awal kemunculannya, ita tertanya-tanya juga.. sedap ke?
Ita hanya dok bayangkan pisang yang berenang dalam minyak di curahkan pula dengan susu pekat manis dan ditabur pula dengan cheese dan coklat rice.. ya Allah... berkilo-kilo lah kalori berenag-renag dalam badan yang semakin hari semakin montok ini..
Keinginan untuk mencuba dan merasa terpaksa di pendamkan memandangkan kerisauan terhadap tubuh yang semakin hari bagaikan di pam-pam.. bulatnya.
Di sebabkan ramai permintaan daripada rakan follower yang minta ita kongsikan resepi dan juga atas permintaan anak ita Dalili yang teringin nak merasa, maka hari ini ita mulakanlah proses menambahkan lemak dalam badan ini... erghhhhh.....!!
Resepi kali ini ita ambil dari blog cik adik kita yang manis dan rajin memasak ni.. Azhafizah
Sebenarnya nak buat pisang goreng cheese ni tak lah susah mana pun.. rasa adik-adik dan anak-anak pun boleh mencuba.
Apa bahan yang kita perlukan pastilah pisang. Pisang ni anda boleh guna apa-apa pisang yang sesuai untuk di goreng seperti pisang nipah, pisang tanduk, pisang nangka atau pisang lain yang sesuai di goreng.
Pisang janganlah terlalu keras dan jangan juga yang terlalu masak, yang sedang-sedang aje ya.. kalau muda sangat nanti dia keras dan tawar.. tak sedap pula. Kalau pisang masak sangat nanti dia benyek dan serap minyak yang banyak pula.
Jika di Indonesia, biasanya pisang ni di goreng terus dalam minyak panas tanpa di celup tepung. Tapi biasanya pisang ni kalau kita tak celup tepung dia akan menyerap minyak yang banyak. Rasanya pun tak berapa enak.
Ada juga sesetengah tempat di Indonesia ianya tidak di goreng sebaliknya di bakar.
Jika nak celup tepung boleh gunakan resepi pisang goreng yang ita pernah kongsikan sebelum ini di SINI
Atau kalau nak lebih ringkas boleh lah guna tepung goreng pisang segera dari ADABI. Atau kalau nak yang lebih mudah lagi, bolehlah beli pisang yang dah siap di goreng dari gerai menjual goreng pisang berhampiran rumah anda.. ha.. mudah kan..
Kali ini ita menggunakan pisang nangka untuk resepi kali ini
PISANG GORENG CHEESE
Resepi Oleh : Fiza
Pisang Goreng
Sesikat pisang ~ buang kulit dan potong 2 jangan putus
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder
5 sudu besar santan
sedikit kunyit serbuk atau pewarna kuning
secubit garam
1 sudu besar margerin
1 biji telur
Cairkan mentega
Satukan tepung gandum, tepung beras, garam, pewarna, baking powder, santan dan telur
Kacau rata
Tuangkan margerin cair
Kacau sebati
Masukkan pisang
Panaskan minyak dalam kuali
Goreng pisang hingga kuning keemasan
Angkat dan toskan minyaknya
Bahan Sos dan Topping
1 sudu besar butter
1 sudu besar susu pekat manis
Keju Cheedar ~ di sagat halus
Choc Rise atau parutan coklat masakan
Dalam kuali yang bersih, cairkan butter.
Tutup api bila butter dah cair, tambahkan susu pekat manis dan sedikit keju
Kacau rata
Masukkan pisang yang telah siap di goreng tadi
Gaul rata
Angkat pisang dan letak di atas pinggan atau bekas yang sesuai
Taburkan dengan keju cheedar yang telah di sagat dan taburkan dengan choc rise atau parutan coklat masakan
Enak di makan ketika masih hangat.
Pisang Goreng Cheese
Pisang Goreng Cheese cukup popular sekitar pertengahan tahun ini. Ianya sangat mendapat permintaan ramai hingga ada yang merebut peluang keterujaan orang ramai untuk menjadikan ianya sebagai pendapatan sampingan.
Ramai yang menceritakan dan mengambarkan betapa enak dan lazatnya bila dapat menikmati pisang goreng cheese. Bertambah enak lagi bila di makan ketika masih hangat.. pergh..!
Pisang Goreng Cheese di katakan dessert yang cukup popular di negara jiran Indonesia. Ianya di jual di jalanan dan sangat di gemari warga setempat maupun para pelancung.
Ada juga yang menyatakan resepi ini berasal dari Sabah. Tak kiralah dari mana asal usulnya, kini ia telah menjadi kegemaran rakyat Malaysia pula.
Pada awal kemunculannya, ita tertanya-tanya juga.. sedap ke?
Ita hanya dok bayangkan pisang yang berenang dalam minyak di curahkan pula dengan susu pekat manis dan ditabur pula dengan cheese dan coklat rice.. ya Allah... berkilo-kilo lah kalori berenag-renag dalam badan yang semakin hari semakin montok ini..
Keinginan untuk mencuba dan merasa terpaksa di pendamkan memandangkan kerisauan terhadap tubuh yang semakin hari bagaikan di pam-pam.. bulatnya.
Di sebabkan ramai permintaan daripada rakan follower yang minta ita kongsikan resepi dan juga atas permintaan anak ita Dalili yang teringin nak merasa, maka hari ini ita mulakanlah proses menambahkan lemak dalam badan ini... erghhhhh.....!!
Resepi kali ini ita ambil dari blog cik adik kita yang manis dan rajin memasak ni.. Azhafizah
Sebenarnya nak buat pisang goreng cheese ni tak lah susah mana pun.. rasa adik-adik dan anak-anak pun boleh mencuba.
Apa bahan yang kita perlukan pastilah pisang. Pisang ni anda boleh guna apa-apa pisang yang sesuai untuk di goreng seperti pisang nipah, pisang tanduk, pisang nangka atau pisang lain yang sesuai di goreng.
Pisang janganlah terlalu keras dan jangan juga yang terlalu masak, yang sedang-sedang aje ya.. kalau muda sangat nanti dia keras dan tawar.. tak sedap pula. Kalau pisang masak sangat nanti dia benyek dan serap minyak yang banyak pula.
Jika di Indonesia, biasanya pisang ni di goreng terus dalam minyak panas tanpa di celup tepung. Tapi biasanya pisang ni kalau kita tak celup tepung dia akan menyerap minyak yang banyak. Rasanya pun tak berapa enak.
Ada juga sesetengah tempat di Indonesia ianya tidak di goreng sebaliknya di bakar.
Jika nak celup tepung boleh gunakan resepi pisang goreng yang ita pernah kongsikan sebelum ini di SINI
Atau kalau nak lebih ringkas boleh lah guna tepung goreng pisang segera dari ADABI. Atau kalau nak yang lebih mudah lagi, bolehlah beli pisang yang dah siap di goreng dari gerai menjual goreng pisang berhampiran rumah anda.. ha.. mudah kan..
Kali ini ita menggunakan pisang nangka untuk resepi kali ini
PISANG GORENG CHEESE
Resepi Oleh : Fiza
Pisang Goreng
Sesikat pisang ~ buang kulit dan potong 2 jangan putus
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder
5 sudu besar santan
sedikit kunyit serbuk atau pewarna kuning
secubit garam
1 sudu besar margerin
1 biji telur
Cairkan mentega
Satukan tepung gandum, tepung beras, garam, pewarna, baking powder, santan dan telur
Kacau rata
Tuangkan margerin cair
Kacau sebati
Masukkan pisang
Panaskan minyak dalam kuali
Goreng pisang hingga kuning keemasan
Angkat dan toskan minyaknya
Bahan Sos dan Topping
1 sudu besar butter
1 sudu besar susu pekat manis
Keju Cheedar ~ di sagat halus
Choc Rise atau parutan coklat masakan
Dalam kuali yang bersih, cairkan butter.
Tutup api bila butter dah cair, tambahkan susu pekat manis dan sedikit keju
Kacau rata
Masukkan pisang yang telah siap di goreng tadi
Gaul rata
Angkat pisang dan letak di atas pinggan atau bekas yang sesuai
Taburkan dengan keju cheedar yang telah di sagat dan taburkan dengan choc rise atau parutan coklat masakan
Enak di makan ketika masih hangat.
Tags :
BUAH-BUAHAN,
DESSERT,
KUIH-MUIH