Rabu, 08 Oktober 2014
Anda semua suka tak makan kari ?
Pasti ramai yang suka makan kari. Sebenarnya kita di Malaysia sangat beruntung kerana kita dapat merasa pelbagai masakan tak kira masakan Melayu, Cina, India dan juga masakkan Thai.
Ita suka makan kari, lebih-lebih lagi kari India atau mamak style. Ita cukup beruntung kerana suami ita juga mempunyai citarasa yang sama macam ita. Tak kira apa pun kari.. ikan, daging, ayam, udang.. semua ita suka. Tapi yang paling ita suka kari ikan. Selain makan dengan nasi, ita suka makan dengan roti, dengan lempeng, jemput-jemput, roti jala atau biskut lemak.. sedapnya..!
Semasa bercuti tempoh hari, ita mengikut suami ita ke utara. Kebetulan kami singgah di rumah kawan suami yang berbangsa India. Hari tu mereka menjamu kami dengan kari ikan yang sangat sedap. Rasa karinya sama dengan kari yang kebiasannya ita makan di restoran mamak.
Ita pun tanpa segan silu bertanyakan resepi macam mana beliau menyediakan kari. Kari yang ita sediakan tak sesedap kari beliau. Ya Allah tak sangka beliau mempelawa lagi ita datang ke rumahnya esok untuk menunjukkan bagaimana beliau menyediakan kari ikan yang enak sangat pada selera ita.
Kebiasannya kalau ita sediakan kari pasti ita akan letakkan santan. Kari kalau tak ada santan memang bukan karilah namanya pada pendapat ita.. rupanya ita silap.. Kari ikan Indian style tidak menggunakan santan dan cara penyediaannya juga ada sedikit kelainan yang membuatkan ita cukup teruja. Sedap tau kari kawan ita ni.. anda semua pun boleh cuba!
KARI IKAN INDIAN STYLE
Resepi Oleh : Sara
2 ekor ikan ~ ikan ni terpulanglah nak ikan apa, ita guna ikan sagai.
1 labu bawang besar ~ di hiris
2 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari ikan BABAS
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh halba
1 cawan air asam jawa
air secukupnya
garam secukup rasa
Bahan Kisar
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inc halia
1 inc kunyit hidup
5 tangkai cili kering
Panaskan minyak dalam periuk atau kuali
Tumiskan jintan manis dahulu hingga harum
Kemudian masukkan halba dan tumis lagi. Kita kena tumis dahulu jintan manis baru tumis halba kerana halba cepat hangus. Masa tumis senantiasa kacau dan perhatikan supaya ia tidak hangus menjadikan kari kita pahit.
Kemudian masukkan bawang hiris dan daun kari.
Tumis hingga harum dan bawang garing.
Bila dah garing masukkan bahan kisar
Masak lagi hingga garing dan terbit minyak
Kemudian masukkan cili kisar, kalau tak nak guna cili kisar boleh guna cili serbuk. Cili ni terpulang pada kita nak pedas atau tidak, kalau suka kari yang pedas boleh lebihkan cili.
Masak hingga cili benar-benar garing.
Kemudian masukkan rempah kari ikan.
Masak lagi hingga garing, jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
Bahan-bahan ni kena masak hingga betul-betul garing supaya bila kita makan tak ada lagi rasa rempah atau hapak cili.
Bila semua dah betul-betul garing baru masukkan air asam jawa.
Kari ikan kena rasa masam sikit , jadi air asam ni bubuh lebih sikit.
Kemudian tambahkan air.
Biarkan ia merenih sebentar.
Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Biarkan kuah ni mendidih baru kita masukkan ikan. Kalau nak tukar pada udang atau ketam pun boleh.
Bila ikan dah empuk barulah kita masukkan bendi jika suka.
Dah pun siap kari ita.. wow! tak sabarnya nak makan..
Bau dia.. perghhhh!! tak boleh tahan....
Kari Ikan Indian Style
Anda semua suka tak makan kari ?
Pasti ramai yang suka makan kari. Sebenarnya kita di Malaysia sangat beruntung kerana kita dapat merasa pelbagai masakan tak kira masakan Melayu, Cina, India dan juga masakkan Thai.
Ita suka makan kari, lebih-lebih lagi kari India atau mamak style. Ita cukup beruntung kerana suami ita juga mempunyai citarasa yang sama macam ita. Tak kira apa pun kari.. ikan, daging, ayam, udang.. semua ita suka. Tapi yang paling ita suka kari ikan. Selain makan dengan nasi, ita suka makan dengan roti, dengan lempeng, jemput-jemput, roti jala atau biskut lemak.. sedapnya..!
Semasa bercuti tempoh hari, ita mengikut suami ita ke utara. Kebetulan kami singgah di rumah kawan suami yang berbangsa India. Hari tu mereka menjamu kami dengan kari ikan yang sangat sedap. Rasa karinya sama dengan kari yang kebiasannya ita makan di restoran mamak.
Ita pun tanpa segan silu bertanyakan resepi macam mana beliau menyediakan kari. Kari yang ita sediakan tak sesedap kari beliau. Ya Allah tak sangka beliau mempelawa lagi ita datang ke rumahnya esok untuk menunjukkan bagaimana beliau menyediakan kari ikan yang enak sangat pada selera ita.
Kebiasannya kalau ita sediakan kari pasti ita akan letakkan santan. Kari kalau tak ada santan memang bukan karilah namanya pada pendapat ita.. rupanya ita silap.. Kari ikan Indian style tidak menggunakan santan dan cara penyediaannya juga ada sedikit kelainan yang membuatkan ita cukup teruja. Sedap tau kari kawan ita ni.. anda semua pun boleh cuba!
KARI IKAN INDIAN STYLE
Resepi Oleh : Sara
2 ekor ikan ~ ikan ni terpulanglah nak ikan apa, ita guna ikan sagai.
1 labu bawang besar ~ di hiris
2 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari ikan BABAS
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh halba
1 cawan air asam jawa
air secukupnya
garam secukup rasa
Bahan Kisar
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inc halia
1 inc kunyit hidup
5 tangkai cili kering
Panaskan minyak dalam periuk atau kuali
Tumiskan jintan manis dahulu hingga harum
Kemudian masukkan halba dan tumis lagi. Kita kena tumis dahulu jintan manis baru tumis halba kerana halba cepat hangus. Masa tumis senantiasa kacau dan perhatikan supaya ia tidak hangus menjadikan kari kita pahit.
Kemudian masukkan bawang hiris dan daun kari.
Tumis hingga harum dan bawang garing.
Bila dah garing masukkan bahan kisar
Masak lagi hingga garing dan terbit minyak
Kemudian masukkan cili kisar, kalau tak nak guna cili kisar boleh guna cili serbuk. Cili ni terpulang pada kita nak pedas atau tidak, kalau suka kari yang pedas boleh lebihkan cili.
Masak hingga cili benar-benar garing.
Kemudian masukkan rempah kari ikan.
Masak lagi hingga garing, jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
Bahan-bahan ni kena masak hingga betul-betul garing supaya bila kita makan tak ada lagi rasa rempah atau hapak cili.
Bila semua dah betul-betul garing baru masukkan air asam jawa.
Kari ikan kena rasa masam sikit , jadi air asam ni bubuh lebih sikit.
Kemudian tambahkan air.
Biarkan ia merenih sebentar.
Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Biarkan kuah ni mendidih baru kita masukkan ikan. Kalau nak tukar pada udang atau ketam pun boleh.
Bila ikan dah empuk barulah kita masukkan bendi jika suka.
Dah pun siap kari ita.. wow! tak sabarnya nak makan..
Bau dia.. perghhhh!! tak boleh tahan....
Tags :
IKAN