Jumat, 10 Oktober 2014
Kawan-kawan pernah makan Puri?
Tahu tak apa itu Puri?
Puri adalah makanan masyarakat India. Ia di jadikan hidangan untuk sarapan pagi, mahupun untuk makan malam.
Puri di makan bersama kuah kari atau dal. Ita pasti sekali anda dah cuba pasti anda rasa nak makan lagi.. dan lagi..
Puri ni cara membuatnya cukup mudah dan ringkas. Bahan asasnya hanyalah tepung gandum, air , garam dan minyak. Rasanya seakan roti canai tapi pada ita ia lebih enak dari roti canai. Tapi puri ni kena makan masa panas-panas kerana bila dah sejuk dia akan liat.
Apa yang uniknya puri ni dia akan mengelembung seperti pelampung bila di masak. Ia ada ruang udara di dalamnya yang membuatkan ianya cukup rangup bila di nikmati.
Ini adalah satu lagi resepi yang di ajarkan oleh Sara pada ita. Katanya puri cukup di gemari oleh mereka sekeluarga. Memang betul, sejak ita belajar buat puri.. hari-hari ita sediakan puri di rumah. Suami ita dan Dalili cukup mengemarinya.
Ita cukup bertuah bila berkenalan dengan Sara.. macam-macam resepi masyarakat India yang dia nak ajar.. Tapi sebab masa kami yang terbatas ita hanya sempat belajar beberapa resepi sahaja. Insyaallah bila ita jumpa sara lagi.. macam-macam lagi resepi masyarakat India Utara yang harus ita pelajari daripadanya. Sara juga berjanji dengan ita untuk ajar ita buat tosei.. roti nan.. kuah rojak.. mee ketam dan lain-lain lagi.. Kalau ita berkesempatan jumpa sara lagi ita pasti akan menuntut ilmu dengan sara. Apa yang ita seronok sangat.. sara ni dia akan ajar kita betul-betul.. dia siap tunjukkan ita caranya supaya ita tak tersilap. Terima kasih sara.. Banyak sangat ilmu yang ita peroleh dari sara.
Hari ini ita nak kongsikan kaedah membuat puri ni pada semua.. Kalau anda ada masak kari.. asam pedas ke.. bolehlah buat puri.. cicah dengan kari.. wallaaa... memang sedap sangat.. makan puri ni pun buat kita kekenyangan..
PURI
Resepi Oleh : Sara
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
150 ml air
1 sudu teh minyak sapi atau minyak jagung atau minyak masak
Masukkan tepung ke dalam bekas yang besar
Masukkan juga garam
Tuangkan air sedikit-sedikit
Uli adunan hingga ia menjadi doh yang tidak melekat pada bekas dan tangan
Kemudian letakkan minyak sapi atau minyak makan
Uli lagi hingga doh lembut
Tutup dengan kain dan perap sekejap dalam 20 minit
Ambil sedikit doh sebesar guli
Canai doh nipis
Buat sehingga semua adunan habis.
Bentunya tak kisahlah kan kalau nak cantik buat bulat-bulat
Bila dah siap sekarang bolehlah kita mengoreng puri
Panaskan minyak dalam kuali.
Anda perlu pastikan minyak betul-betul panas. Jika anda masukkan doh puri tak mengelembung ini bermakna minyak itu tidak cukup panas.
Masukkan doh yang telah di canai nipis tadi dalam minyak panas
Tekan-tekan atau tengelamkannya dalam minyak dengan sudip hingga ia mengelembung.
Bila dah gelembung terbalikkan sebelah lagi pula
Buat cara yang sama, tekan dengan sudip tengahnya hingga ia mengelembung
Bila dah gelembung terus angkat.
Tak perlu banyak kali balik-balikkan. Hanya 2 kali balikkan sahaja ya..
Dah pun siap puri kita..
Puri ni makan dengan kari ikan memang sedap! anda boleh dapatkan resepi kari di Sini
Pergh.. dah tak sabar nak makan..
Ingat tau makan masa dia panas-panas...!
Puri sekali makan pasti nak lagi dan lagi..
Kawan-kawan pernah makan Puri?
Tahu tak apa itu Puri?
Puri adalah makanan masyarakat India. Ia di jadikan hidangan untuk sarapan pagi, mahupun untuk makan malam.
Puri di makan bersama kuah kari atau dal. Ita pasti sekali anda dah cuba pasti anda rasa nak makan lagi.. dan lagi..
Puri ni cara membuatnya cukup mudah dan ringkas. Bahan asasnya hanyalah tepung gandum, air , garam dan minyak. Rasanya seakan roti canai tapi pada ita ia lebih enak dari roti canai. Tapi puri ni kena makan masa panas-panas kerana bila dah sejuk dia akan liat.
Apa yang uniknya puri ni dia akan mengelembung seperti pelampung bila di masak. Ia ada ruang udara di dalamnya yang membuatkan ianya cukup rangup bila di nikmati.
Ini adalah satu lagi resepi yang di ajarkan oleh Sara pada ita. Katanya puri cukup di gemari oleh mereka sekeluarga. Memang betul, sejak ita belajar buat puri.. hari-hari ita sediakan puri di rumah. Suami ita dan Dalili cukup mengemarinya.
Ita cukup bertuah bila berkenalan dengan Sara.. macam-macam resepi masyarakat India yang dia nak ajar.. Tapi sebab masa kami yang terbatas ita hanya sempat belajar beberapa resepi sahaja. Insyaallah bila ita jumpa sara lagi.. macam-macam lagi resepi masyarakat India Utara yang harus ita pelajari daripadanya. Sara juga berjanji dengan ita untuk ajar ita buat tosei.. roti nan.. kuah rojak.. mee ketam dan lain-lain lagi.. Kalau ita berkesempatan jumpa sara lagi ita pasti akan menuntut ilmu dengan sara. Apa yang ita seronok sangat.. sara ni dia akan ajar kita betul-betul.. dia siap tunjukkan ita caranya supaya ita tak tersilap. Terima kasih sara.. Banyak sangat ilmu yang ita peroleh dari sara.
Hari ini ita nak kongsikan kaedah membuat puri ni pada semua.. Kalau anda ada masak kari.. asam pedas ke.. bolehlah buat puri.. cicah dengan kari.. wallaaa... memang sedap sangat.. makan puri ni pun buat kita kekenyangan..
PURI
Resepi Oleh : Sara
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
150 ml air
1 sudu teh minyak sapi atau minyak jagung atau minyak masak
Masukkan tepung ke dalam bekas yang besar
Masukkan juga garam
Tuangkan air sedikit-sedikit
Uli adunan hingga ia menjadi doh yang tidak melekat pada bekas dan tangan
Kemudian letakkan minyak sapi atau minyak makan
Uli lagi hingga doh lembut
Tutup dengan kain dan perap sekejap dalam 20 minit
Ambil sedikit doh sebesar guli
Canai doh nipis
Buat sehingga semua adunan habis.
Bentunya tak kisahlah kan kalau nak cantik buat bulat-bulat
Bila dah siap sekarang bolehlah kita mengoreng puri
Panaskan minyak dalam kuali.
Anda perlu pastikan minyak betul-betul panas. Jika anda masukkan doh puri tak mengelembung ini bermakna minyak itu tidak cukup panas.
Masukkan doh yang telah di canai nipis tadi dalam minyak panas
Tekan-tekan atau tengelamkannya dalam minyak dengan sudip hingga ia mengelembung.
Bila dah gelembung terbalikkan sebelah lagi pula
Buat cara yang sama, tekan dengan sudip tengahnya hingga ia mengelembung
Bila dah gelembung terus angkat.
Tak perlu banyak kali balik-balikkan. Hanya 2 kali balikkan sahaja ya..
Dah pun siap puri kita..
Puri ni makan dengan kari ikan memang sedap! anda boleh dapatkan resepi kari di Sini
Pergh.. dah tak sabar nak makan..
Ingat tau makan masa dia panas-panas...!
Tags :
KUIH-MUIH