Jumat, 02 Januari 2015
Taugeh adalah hidangan yang kerap kali menjadi pilihan kami sekeluarga sebagai hidangan sampingan. Anak-anak dan suami ita cukup suka kalau ita masak sayur taugeh. Sayur taugeh juga boleh di kategorikan sebagai sayur yang paling murah untuk di jadikan hidangan. RM 1 taugeh boleh menjadi hidangan yang cukup enak dan di makan untuk seisi keluarga.
Jika tadi ita dah masak Ikan Tenggiri Masak Asam Pedas, untuk sajian sampingan ita masakkan taugeh goreng ikan masin. Memang cukup berselera kami menikmati hidangan makan tengahari kami sekeluarga. Di lawankan pula dengan sambal belacan dan ikan kerisi goreng memang buatkan suami dan anak-anak makan bertambah-tambah.
Keluarga ita lebih sukakan makanan yang simple, yang mudah di masak dan cepat di sediakan. Ita rasa cukup bertuah kerana mereka tak cerewet bab makan.. tak kiralah baik anak-anak mahupun suami. Apa sahaja yang ita hidangkan kami sekeluiarga menikmatinya dengan penuh rasa kesyukuran.
TAUGEH GORENG IKAN MASIN
RM 1 taugeh di buang akarnya
3 keping tauhu di goreng kemudian potong dadu kecil
3 cm isi ikan kurau atau ikan talang cuci bersih hiris kecil dan nipis
2 ulas bawang putih di mayang halus
3 ulas bawang merah di mayang halus
1 pokok daun kucai atau daun bawang di potong
1 batang cili merah hiris bulat
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air
Pijarkan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga harum
Masukkan isi ikan masing yang telah di hiris kecil dan goreng hingga masak
Tambahkan sedikit air jika terlalu kering
Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam secukup rasa
Boleh tambahkan sedikit lada sula jika suka
Akhir sekali masukkan taugeh, daun kucai dan lada merah
Gaul rata, matikan api dan sedia di hidangkan
Taugeh Goreng Ikan Masin
Taugeh adalah hidangan yang kerap kali menjadi pilihan kami sekeluarga sebagai hidangan sampingan. Anak-anak dan suami ita cukup suka kalau ita masak sayur taugeh. Sayur taugeh juga boleh di kategorikan sebagai sayur yang paling murah untuk di jadikan hidangan. RM 1 taugeh boleh menjadi hidangan yang cukup enak dan di makan untuk seisi keluarga.
Jika tadi ita dah masak Ikan Tenggiri Masak Asam Pedas, untuk sajian sampingan ita masakkan taugeh goreng ikan masin. Memang cukup berselera kami menikmati hidangan makan tengahari kami sekeluarga. Di lawankan pula dengan sambal belacan dan ikan kerisi goreng memang buatkan suami dan anak-anak makan bertambah-tambah.
Keluarga ita lebih sukakan makanan yang simple, yang mudah di masak dan cepat di sediakan. Ita rasa cukup bertuah kerana mereka tak cerewet bab makan.. tak kiralah baik anak-anak mahupun suami. Apa sahaja yang ita hidangkan kami sekeluiarga menikmatinya dengan penuh rasa kesyukuran.
TAUGEH GORENG IKAN MASIN
RM 1 taugeh di buang akarnya
3 keping tauhu di goreng kemudian potong dadu kecil
3 cm isi ikan kurau atau ikan talang cuci bersih hiris kecil dan nipis
2 ulas bawang putih di mayang halus
3 ulas bawang merah di mayang halus
1 pokok daun kucai atau daun bawang di potong
1 batang cili merah hiris bulat
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air
Pijarkan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga harum
Masukkan isi ikan masing yang telah di hiris kecil dan goreng hingga masak
Tambahkan sedikit air jika terlalu kering
Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam secukup rasa
Boleh tambahkan sedikit lada sula jika suka
Akhir sekali masukkan taugeh, daun kucai dan lada merah
Gaul rata, matikan api dan sedia di hidangkan
Tags :
SAYUR - SAYURAN