Sabtu, 29 November 2014
Kek Minyak.. Ramai kawan-kawan yang dah buat kan..?
Ita baru berkesempatan nak membuat kek ni.. Kek yang menjadi fenomena di alam maya. Rata-rata ramai yang memuji akan kesedapan.. keenakkan.. kegebuan.. dan kehalusan kek yang satu ini.
Kek minyak?
Biasa kek di buat menggunakan minyak.. ianya bukanlah satu yang pelik..
Kek menggunakan minyak biasanya lebih lembut terutamanya bila di letakkan susu pekat semakin lembab dan mulus hasilnya.
Rasa kek jika menggunakan minyak dan menggunakan butter ada kelainannya.. Kalau kek butter ia lebih harum.. dan lebih lemak. Jika menggunakan minyak pula kek tidak terlalu muak bila di nikmati.
Berbalik kepada kek minyak ini, kek ini sangat enak.. rasanya tidak terlalu manis pada tekak italah kan.. bagi mereka yang menjaga kesihatan, bolehlah kurangkan gula, kerana kita sedia makhlum kek ini juga menggunakan susu pekat manis yang banyak.
Ada banyak versi kek minyak, ada yang di kukus.. ada yang di bakar.. tak kurang juga versi mereka yang senantiasa menjaga kesihatan iaitu kek minyak tanpa telur.
Kali ini ita cuba versi bakar dahulu yang di kongsikan oleh Kemma81 di My Resepi. Terima kasih pada tuan empunya resepi.. sedap kek yang awak kongsikan..
Oleh kerana ita ni hari-hari mengadap kek.. kadang bau harum kek buatkan ita pening kepala. Ita jadi muak bila terbau harum kek. Tapi bila ita sediakan kek ini tadi.. semerbak baunya cukup menusuk ke hidung.. Banyak juga ita makan kek ini.. memang sedap rasanya.. lembut.. enak.. tak muak.. mulus sahaja dan juga lembab..
Kepada anda yang belum mencuba.. ita cadangkan supaya anda juga cuba.. dan nikmati hasilnya bersama keluarga tercinta.. Sebagai hidangan minum petang atau juga untuk meraikan sahabat handai..
Cara penyediaannya juga sangat mudah dan ringkas.. apa tunggu lagi.. tak kan nak di tengok sahaja..
KEK MINYAK
Resepi Oleh : Kemma81
Rujukan : My Resepi
5 biji telur
3/4 cawan gula halus ~ 160 gm
2 cawan tepung gandum ~ 300 gm
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu pekat ~ 300 gm
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak ~ 200 gm
perasa nenas atau pisang
1 sudu teh esen vanila
Pewarna
Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan
Dalam mesen pemutar, Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu.
Masukkan susu pekat dan esen vanila dan pukul sebati
Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak.
Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata
Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bekas
Letakkan pewarna dalam setiap bekas mengikut kesesuaian
Gaul rata
Sediakan loyang 8 inc
Lapik dasar loyang dengan kertas minyak dan sapukan butter.
Tuangkan adunan berselang seli warna secara lingkaran hingga habis
Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal
Suhu 170 C bergantung kepanasan oven masing-masing
Bakar selama 45 minit ~ 60 minit
Lepas 45 minit cucuk dengan lidi, jika ia keluar licin bermakna kek telah di bakar sempurna. Jika masih basah, tutup permukaan kek dengan kertas aluminuim dan bakar semula hingga ia masak sempurna
Keluarkan daripada ketuhar setelah kek masak dan letakkan atas redai
Potong kek setelah sejuk sepenuhnya.
Kek Minyak lembut dan mulus hasilnya.. sedap!
Kek Minyak.. Ramai kawan-kawan yang dah buat kan..?
Ita baru berkesempatan nak membuat kek ni.. Kek yang menjadi fenomena di alam maya. Rata-rata ramai yang memuji akan kesedapan.. keenakkan.. kegebuan.. dan kehalusan kek yang satu ini.
Kek minyak?
Biasa kek di buat menggunakan minyak.. ianya bukanlah satu yang pelik..
Kek menggunakan minyak biasanya lebih lembut terutamanya bila di letakkan susu pekat semakin lembab dan mulus hasilnya.
Rasa kek jika menggunakan minyak dan menggunakan butter ada kelainannya.. Kalau kek butter ia lebih harum.. dan lebih lemak. Jika menggunakan minyak pula kek tidak terlalu muak bila di nikmati.
Berbalik kepada kek minyak ini, kek ini sangat enak.. rasanya tidak terlalu manis pada tekak italah kan.. bagi mereka yang menjaga kesihatan, bolehlah kurangkan gula, kerana kita sedia makhlum kek ini juga menggunakan susu pekat manis yang banyak.
Ada banyak versi kek minyak, ada yang di kukus.. ada yang di bakar.. tak kurang juga versi mereka yang senantiasa menjaga kesihatan iaitu kek minyak tanpa telur.
Kali ini ita cuba versi bakar dahulu yang di kongsikan oleh Kemma81 di My Resepi. Terima kasih pada tuan empunya resepi.. sedap kek yang awak kongsikan..
Oleh kerana ita ni hari-hari mengadap kek.. kadang bau harum kek buatkan ita pening kepala. Ita jadi muak bila terbau harum kek. Tapi bila ita sediakan kek ini tadi.. semerbak baunya cukup menusuk ke hidung.. Banyak juga ita makan kek ini.. memang sedap rasanya.. lembut.. enak.. tak muak.. mulus sahaja dan juga lembab..
Kepada anda yang belum mencuba.. ita cadangkan supaya anda juga cuba.. dan nikmati hasilnya bersama keluarga tercinta.. Sebagai hidangan minum petang atau juga untuk meraikan sahabat handai..
Cara penyediaannya juga sangat mudah dan ringkas.. apa tunggu lagi.. tak kan nak di tengok sahaja..
KEK MINYAK
Resepi Oleh : Kemma81
Rujukan : My Resepi
5 biji telur
3/4 cawan gula halus ~ 160 gm
2 cawan tepung gandum ~ 300 gm
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu pekat ~ 300 gm
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak ~ 200 gm
perasa nenas atau pisang
1 sudu teh esen vanila
Pewarna
Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan
Dalam mesen pemutar, Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu.
Masukkan susu pekat dan esen vanila dan pukul sebati
Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak.
Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata
Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bekas
Letakkan pewarna dalam setiap bekas mengikut kesesuaian
Gaul rata
Sediakan loyang 8 inc
Lapik dasar loyang dengan kertas minyak dan sapukan butter.
Tuangkan adunan berselang seli warna secara lingkaran hingga habis
Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal
Suhu 170 C bergantung kepanasan oven masing-masing
Bakar selama 45 minit ~ 60 minit
Lepas 45 minit cucuk dengan lidi, jika ia keluar licin bermakna kek telah di bakar sempurna. Jika masih basah, tutup permukaan kek dengan kertas aluminuim dan bakar semula hingga ia masak sempurna
Keluarkan daripada ketuhar setelah kek masak dan letakkan atas redai
Potong kek setelah sejuk sepenuhnya.
Tags :
KEK